VO2 (max) wat kan ik ermee...

VO2 (max) wat kan ik ermee...VO2 wat kan ik ermee...

Het is iets waarvan ik mij blijf afvragen, wat is het nou en wat kan ik ermee?
VO2 max. Mijn horloge berekend het bijna wekelijks en ook op de sporttest, die ik bij SMA midden Nederland deed werd deze gemeten.

Ik hield mij er niet zo mee bezig, maar zag soms bij andere mensen waardes voorbijkomen van 50 en soms wel 62. Tijdens mijn trainingen voor de Rotterdam marathon bleef mijn waarde zo rond de 47/48, een dikke prima volgens mijn klokje. Echter NA de marathon daalde deze tot 44... Nog geen paniek ik was ook een jaartje ouder geworden en dat schijnt ook mee te tellen in de daling. Echt hersteld voelde ik mij lang niet en nog voel ik dat ik er nog steeds niet echt helemaal ben, op hardloop gebied dan.

Mijn trainingen gingen wel weer iets meer richting interval en ik merk dat ik weer makkelijker wat hogere tempo’s kan draaien dan paar weken geleden. Deze week steeg mijn VO2 max dus ook weer 2 punten naar 47!

Op Google zocht ik uit dat dat dus zeker met “fitheid” te maken heeft.
‘De VO2MAX is de belangrijkste graadmeter over hoe het met jouw conditie gesteld is. De VO2MAX meet de maximale hoeveelheid zuurstof die je iedere minuut op kan nemen. De VO2MAX, ook wel aangeduid met maximale zuurstofopname is een goede indicator voor de fitheid van het cardiovasculaire (hart) en respiratoire (ademhalings) systeem.’ (bron Google)

Zou ik dan nu herstelt zijn van mijn tocht van 42,2km door Rotterdam? Geen idee waar ik precies heen wil met dit verhaal, ik weet er simpelweg te weinig over om jullie feiten te vertellen. Dit is slechts iets wat mij opviel.

Vandaag hoop ik te starten in Roosendaal. Het weer laat hoge temperaturen zien en ik wacht het Facebookbericht van 12:00 uur af van de organisatie die dan definitief laat weten of het door gaat. Ik ben deze keer heel verstandig geweest en heb bij het zien van deze bijna tropische temperatuur mijn startnummer omgezet van de halve marathon naar de 10km. Ik hen Na Rotterdam met mezelf afgesproken geen teleurstellingen meer te willen lopen. Ik ben geen warm weer loper en een halve zou voor mij niet veel meer opleveren dan frustratie en mentaal weer door halen. Dat gaan we dus niet meer doen.

Heb jij nog feitjes, in jip & janneke taal, of aanvullingen op mijn VO2 max verhaal dan lees ik ze graag!

Fijne zomers zondag!