Orkney

Orkney


Orkney

Ooit van gehoord? Ik niet, tot dat mijn oom en tante er gingen wonen jaren geleden. Ik was er al een keer eerder geweest maar dat was lang geleden. Ik denk een jaar of acht.

Orkney, een eiland, bijna het noordelijkste van Schotland. Na een vlucht naar Edinburgh nog een vlucht met een klein vliegtuigje van bijna een uur. Een Texel gevoel maar dan wel een 2.0. Prachtig is het er en echt als of te tijd er stil staat. Kirkwall, waar ze niet ver vandaan wonen heeft een paar winkels. Niets bijzonders, maar te schattig om niet even door heen te lopen. Wat ik bijzonder vond was het bord in de stad waar de advertenties hangen van de pas overleden mensen. Even kijken wie er dood is gegaan, dat doen ze daar.

Dagelijks meren er monsters van cruise schepen aan die de rust hier toch wel wat verstoren. Maar het zal goed zijn voor het eiland en de inkomsten van de bewoners.

Hardlopen kan hier ongetwijfeld goed als je van trailen houdt. Ik als asfalt vreter vind dat wat minder en kies dan liever voor een hike. Ik liep hier zeker hard, maar gewoon rond het huis. Heerlijk in de vroege ochtend met een graad of 14. Prachtige vergezichten en zo ontzettend stil! Konijnen en hazen schieten voorbij mij en ik word eindeloos begluurd door de koeien en schapen. Heuvelachtig maar heerlijk om even mijn loopschoenen aan te doen en zo de dag te starten.

Ook zwem ik in het zwembad in de tuin met de stroming tegen, waarin je eindeloos kan blijven zwemmen. Wat heerlijk dat dat kan!

We maken wat kleine wandelingen en gaan met de honden naar het strand. We bezoeken de Brought of Birsbay waar je alleen op kunt als het laag water is. Ik hou van de uitzichten en waar je vanaf de hoogte zo de mega afgronden in kijkt. Mijn tante roept steeds; ‘Niet te dichtbij! Pas op!’
Ik geniet en dan vooral van de stiltes en de rust die hier hangt.

Ik kom zeker nog eens terug maar dan ga ik vele hikes en wandelingen maken want er is nog zoveel te zien. Puffins bijvoorbeeld die waren nu helaas al weg, maar rond juni/juli moeten ze te vinden zijn. Naar Hoy met de boot en daar dan nieuwe mooie dingen ontdekken. Ja, ik kom zeker weer terug!

Als ik dit schrijf zit ik weer in het kleine vliegtuigje naar huis. Huis, waar ik de afgelopen weken niet veel te vinden was. Huis wat ik mis… Gewoon thuis, al zit ik inmiddels alweer in Brazilië in Sao Paulo. Ook hier kijk ik er weer naar uit om naar huis te gaan. Ik heb het niet vaak, maar ik mis thuis.