Hartstocht

Hartstocht

Hartstocht...

Wandelen, ik deed het altijd al maar wandelen als “sport”, dat niet. Aangestoken door Stans omdat wandelen iets is wat zij kan met haar heup, sloot ik steeds vaker aan. In februari wandelde of liep ik elke dag 10 km hard. Even het hoofd leeg lopen net als met hardlopen is dat met wandelen niet anders. Buiten zijn is fijn en dat ben ik dan ook het liefste lang en vaak.

Maar is wandelen een sport? Sinds twee weken ben ik bezig met een opleiding tot beweegcoach. Een opleiding waarom? Ik heb een leuke baan en die wil ik heel graag houden zeker in de combinatie met mijn werk bij Vallenmode, maar niets is zeker in deze rare tijd dus verbreed ik mijn horizon. Afijn in deze opleiding kwam toevallig deze vraag naar voren. Is wandelen een sport?

Wandelen mag dan wel minder intensief zijn dan hardlopen, het is even goed beweging en of wandelen een echte sport is daar zijn de meningen over verdeeld. De meeste mensen zien het als recreatie. Je verbrandt calorieën, bouwt spieren op en werkt dus aan een gezond en fit lichaam. Daarnaast is een wandeling ook goed voor je hart. Wandelen verlaagt je bloeddruk en vermindert het slechte cholesterol, waardoor het risico op een hartaanval verkleint. Het verbetert je slaap en je spijsvertering

Zonder training is 20km wandelen, wat ongeveer 4 uur duurt, een hele opgave, maar met goed gezelschap vliegen de uren voorbij.

De route is leuk! Ik ken hem al want voor allebei mijn marathons liep ik deze in de voorbereiding. Van Harmelen naar Zeist of van Zeist naar Harmelen. Vandaag van Zeist naar Harmelen. Samen met Marjon en Stans. Het eerste stuk tot Utrecht lopen we langs de lange weg door de Bilt. Als we Utrecht binnen lopen begint het wat licht te regenen, maar dat mag de pret niet drukken. Een broodje Mario voor lunch dat hoort erbij als je in Utrecht bent. Een plas stop bij het broertje van Stans en dan lopen we het laatste stuk langs de Oude Rijn richting Harmelen. We worden steeds meliger en we lachen wat af. De route is wat langer dan 20km en als we bij mijn huis komen tikken we de 22,5km aan. Een mooi aantal!

En of ik wandelen een sport vind? Ja! Wandelen in deze vorm is zeker een sport.

Fijne zondag!