Eliud Kipchoge

Eliud Kipchoge

By Runningangel Frouke 

Eliud kipchoge
De grote marathon held die aflopen zondag in Berlijn een wereld record liep van 2.01.39.
In 1 klap wereldberoemd... Geboren 5 november 1984. Zijn bijnaam is de filosoof. Hij is 1.67 meter en weegt slechts 52kg.

Op de dinsdag na de marathon van Berlijn had ik de eer om hem te ontmoeten in Den Haag op het hoofdkantoor van zijn grote sponsor NN Nederlanden. Eliud maakt deel uit van het #nnrunningteam waar ook onze Abdi Nageeye bij hoort. Ik als trouwe volger van deze toppers ben dan ook vereerd dat ik deze prachtige kans krijg om deze held te ontmoeten.

Het moment dat ik mijn eerste marathon finish in Berlijn is magisch! Nog geen 3 minuten later pak ik mijn mobiel en zie ik dat ik de prijs der prijzen heb gewonnen! Ik schreeuw alsof ik een pr heb gelopen... Nou was dit ook zo, maar dat was niet zo moeilijk op je eerste marathon. Wat een mega kers op al een heel mooie taart is dit!

Ik rij dan ook vol spanning dinsdag naar Den Haag. Geen idee wat mij te wachten staat. Ik weet dat er nog 4 andere bij zijn die ook deze prijs wonnen. Natuurlijk draag ik mijn mooie medaille met achterop zijn afdruk. We komen het hoofdkantoor binnen en ook Olivier Heimel voegt zich met ons. Hij is de hoofdredacteur van Runner's World Nederland magazine en aan hen heb ik deze mooie dag te danken.

We worden op gehaald en gaan naar een persruimte. Daar worden we allemaal gefilmd en mogen we 1 vraag aan Eliud stellen.

Mijn vraag is; wanneer wist je dat je het ging halen....?

Wij mogen helemaal vooraan staan en ik voel mij net een groupie die staat te wachten op een grote popheld. De zaal vult zich met pers zelfs het NOS journaal is erbij! Ik sta echt op het beste plekje in de zaal.
Hij wordt aangekondigd en de zaal begint te klappen en te roepen! Daar is hij, Eliud. Hij neemt plaats op een kruk echt vlak voor mij, even wisselen we blikken want gister zag en sprak ik hem ook even kort op de luchthaven in Berlijn. Hij zat voor mij in het vliegtuig. Daar had ik hem al gezegd dat ik er vandaag ook bij was. Hij lacht en steekt zijn duim op naar mij!

Het grote interview begint. We zien prachtige beelden van de race en de ontroering erna. Zijn marathontraining was 4 maanden en niet anders dan zijn andere voorbereidingen. Het verschil deze keer was zijn manier van denken! Het denken aan het verbreken van het wereldrecord. Het anders denken en een risico nemen door zo te gaan denken.

Wat eet Eliud voor de race?
Oatmeal zoals hij altijd eet gemaakt door een van zijn coaches. Een vast patroon dus van eten en vooral geen andere dingen dan anders ook de ochtend van deze race. De ochtend die al om 5 uur begint.

Eliud heeft zijn eigen pacers mee naar Berlijn, maar ze waren niet allemaal even ervaren volgens Eliud. Hij vertelde aan de pacer dat de blauwe lijnen op de weg de snelste weg waren naar de finish dus dat ze zich vooral daar op moesten focussen. De 42.2km is te zien aan 3 blauwe lijnen op de weg. Wanneer je die volgt loopt je precies 42.2km (leuk om te weten ik liep er 43.... dus mij niet gelukt)

En dan mijn vraag; Op welk moment wist je ik ga het halen?
Op 30 km al! Hij zag daar positieve tijdssplits en dacht; this is the day. There is no escape any more.

Eliud mist een waterfles in de race, maar zegt zelf dat het geen invloed had op zijn prestaties. Al het drinken was al gebeurt.

Hoe waren je laatste 500 meter van je race?
Hij zag de klok 2.1.30 en dacht nu kan het niet meer mis gaan ik ga het halen. Hij was heel erg blij en rent na zijn overwinning in de armen van zijn coach Patrick Sang die voor hem meer is dan een coach. Hij is als een vader zegt Eliud.

Wat er hierna volgt weet Eliud nog niet. Eerst herstellen van deze overwinning! Want records zijn er om verbroken te worden!

Voor ons is het nu tijd voor foto’s en handtekeningen. Ik mag als eerst het podium op komen en hij neemt de tijd. Bekijkt mijn medaille en ik die van hem. Die van hem is iets groter en goud. Ik vraag hem of hij ze altijd bewaard en zijn antwoord is JA!
Hij tekent 2 foto’s van mijn eigen hardlopende kindjes en zegt: this is the future!

Wat een inspirerende man is dit! Eliud, ik hoop dat je door gaat en dat je ooit onder de 2 uur gaat! Dan ga ik voor een sub 5.

“No human is limited”
Aldus Eliud Kipchoke.


Liefs Frouke